EfficientAdmin

Het belang van het opvolgen van de betaling van uw verkoopfacturen

Ik weet het : er bestaan veel leukere taken! En in principe is het niet meer dan normaal dat klanten hun factuur betalen voor jouw diensten of producten. Maar helaas de realiteit is soms anders en het debiteurenbeheer is echt wel een zeer belangrijke en niet te verwaarlozen taak binnen de rol van een ondernemer.

Een goede cashflow valt of staat met het op tijd binnen krijgen van jouw centen. Geld dat immers niet op tijd binnenkomt, kan je zelf niet uitgeven. En op die manier riskeer je zelf een “slechte” betaler te worden.

Alles begint natuurlijk met jouw facturatie. Als jij geen facturen maakt, dan kunnen er ook geen betalingen volgen. Voel je dat het daar wel eens misloopt, plan dan maandelijks 2 vaste tijdstippen in waarop je je bezighoudt met jouw facturatie. Op dat moment kan je dan ook checken welke facturen vervallen zijn en nog niet betaald werden en meteen ook een rappel uitsturen. Want wat niet wordt opgevolgd, wordt vergeten. Wanneer de schuldenaar merkt dat er geen actie ondernomen wordt voor de invordering van zijn factuur, dan zal hij blijven wachten met betalen.

Heb je een grondige hekel aan deze taak ? Bekijk dan eens welk bedrag aan openstaande vorderingen je op dit moment nog moet innen en ga na welke in feite al vervallen zijn. Vergelijk dat met het bedrag dat je zelf nog aan schulden moet vereffenen en welke interesten je eventueel betaalt voor (kas)kredieten. Bereken eens welke extra kortingen je zou kunnen genieten bij jouw leveranciers indien je jouw leveranciers sneller of contant zou kunnen betalen indien jouw klanten tijdig zouden betalen. Rekening gemaakt ? Dan ben je nu alvast een stuk gemotiveerder om aan de slag te gaan ! Nog niet helemaal overtuigd ? Bedenk dan eens hoeveel extra uren je moet presteren of hoeveel extra omzet je moet halen om het verlies te compenseren van een slechte opvolging van de betalingen van jouw klanten. Als je nu gewoon een aantal uren zou besteden aan de opvolging van jouw debiteurenbeheer en de procedure binnen jouw bedrijf verder op punt zou zetten dan zal dat best flink wat opleveren. Hoe vaker je het zal doen, hoe bedrevener je zal worden en bedenk dat het uitbesteden van jouw debiteurenbeheer vaak nog goedkoper is dan niets doen !